Stranka LEVICA grozi lastnikom nepremičnin z novim davkom

Stranka LEVICA je nedavno vložila v parlamentarno proceduro predlog zakona o davku na prazne in velike nepremičnine. Zakon predvideva obdavčitev nepremičnin v lasti fizičnih oseb, in sicer tako najemniških stanovanj, poslovnih prostorov, garaž, počitniških objektov... Izvzeta so samo stanovanja do 160m2 površine, ki jih uporablja lastnik sam ali njegovi družinski člani. Davek se odmeri od tržne vrednosti nepremičnine na podlagi progresivnih davčnih stopenj in prinaša znatne obremenitve. Predlog zakona si lahko preberete tukaj.


Predlog zakona konceptualno sodi v obdobje prejšnjega družbeno-političnega sistema, kar ne preseneča upoštevaje njegovo avtorstvo. Diskriminatorno obdavčuje zgolj nepremično premoženje fizičnih (ne pa tudi pravnih) oseb in je v nasprotju z deklariranim ciljem omejevanja premoženjske neenakosti izrazito nepravičen, ker oprostitev veže na površino stanovanja in ne na njegovo vrednost - ta je namreč precej bolj odvisna od lokacije (vidi se, da je bil predlog zakona pisan v Ljubljani z mislijo na tamkajšnjo volilno bazo).


Predlog zakona je v nasprotju z ustavnim načelom enakosti pred zakonom in ustavno pravico do zasebne lastnine. ZLAN je pripravil analizo predloga zakona (tukaj), ki jo je posredoval političnim strankam s pozivom, da se do predloga zakona jasno opredelijo. Odgovore strank bomo javno objavili.
Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Social Icon