top of page

Ali bi Avstrija res omejila kratkoročno oddajanje stanovanj prek spletnih platform?

V pričakovanju novega Stanovanjskega zakona v javnosti že dalj časa poteka razprava o problematiki oskrbe prebivalstva z zadostnim številom stanovanj. Splošno prepričanje je, da povpraševanje po najemniških stanovanjih v večjih urbanih središčih, predvsem seveda v Ljubljani, občutno presega ponudbo, kar se posledično odraža v previsokih najemninah in težki dostopnosti stanovanj – še posebej za mlade.

Kot je pri nas v takšnih razpravah običajno, razpravljavci najprej poiščejo »krivce« za nezaželeno stanje in namesto zagovarjanja pozitivno naravnanih ukrepov, kot bi bilo npr. znižanje ekscesno visoke davčne obremenitve najemnin, kar bi lastnike motiviralo k oddajanju dodatnih stanovanjskih površin (in povečalo ponudbo), začnejo raje v duhu vseprisotne egalitarno-represivne mentalitete pozivati državo, naj domnevne krivce kaznuje.

In kdo so »krivci« za premajhno ponudbo najemniških stanovanj? Kot lahko sklepamo iz naslednjega prispevka,

na listi za odstrel visoko kotirajo lastniki, ki svoja stanovanja namesto, recimo, mladim družinam, oddajajo v kratkoročni najem turistom prek spletnih platform, kakršna je Airbnb. In ker pozivi k represiji hitreje naletijo na plodna tla, kadar jih je mogoče podkrepiti z zgledom iz »bolj razvite« tujine, že naslov bralcu sugerira, kaj mora narediti Slovenija – omejiti Airbnb! Jasno: če to nameravajo Avstrijci, zakaj ne tudi mi?!

Not so fast! Od kod podatek, da bi Avstrija omejila Airbnb? Izkaže se, da je informacija povzeta po avstrijskem časniku Der Standard. In od kod informacija Der Standardu? Nekaj surfanja po netu odpre program dela avstrijske vlade za obdobje 2020-2024,

v katerem je na str. 168 pod naslovom »Več pravičnosti za domači turizem« v obskurni alinei zapisano: »preveriti pravno ureditev za omejitev uporabe zasebnega stanovanjskega prostora za turistične namene na največ 90 dni v enem letu«.

Iz tega zapisa NE izhaja zatrjevano dejstvo, da avstrijska vlada namerava omejiti Airbnb, temveč kvečjemu, da bo šele preverila pravne podlage za omejevanje in nato morda uzakonila časovne omejitve oddajanja. Ali pa tudi ne.

Poleg tega umestitev citirane alinee pod naslov »Več pravičnosti za domači turizem« kaže, da so cilj ukrepa v resnici pogoji poslovanja v turistični panogi in ne stanovanjsko gospodarstvo, na katerem bi zaradi Airbnb-ja primanjkovalo najemniških stanovanj.

V Avstriji je turizem zelo razvita in pomembna gospodarska panoga, zato se je avstrijska vlada, poenostavljeno povedano, zavezala zgolj k temu, da bo dobro premislila, ali je pravno sprejemljivo in smiselno časovno omejiti oddajanja stanovanjskih površin prek spletnih platform. Zaveda se namreč, da turistični obisk, ki ga generirajo spletne platforme, ni zanemarljiv in prispeva k uspehu celotne panoge, zato seveda ne bo skočila v bazen, ne da bi preverila, koliko je v njem vode. Kaj pa slovenska vlada?

Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Social Icon
bottom of page